Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Vad gör vi för miljön?

Sparbanken Nord har i 10 år varit en miljöcertifierad bank enligt ISO 14001. Vi blev under 2016 certifierade enligt nya ISO 14001 som en av de första sparbankerna i Sverige. 2018 fortsätter vi vårt miljö- och hållbarhetsarbete som tidigare, men väljer att stå utanför certifieringsprocessen.
För att bli certifierad har vi gått igenom hela vår verksamhet för att se vilken miljöpåverkan Sparbanken Nord har, direkt och indirekt - och hur vi kan minska den. Vår organisation kommer även fortsättningsvis att driva ett förbättringsarbete som en naturlig del av vår dagliga affärsverksamhet. Vi kommer att göra hållbarhetsredovisningar i samband med årsbokslutet med början 2018.

Vilken miljöpåverkan har en bank?

Alla företag påverkar miljön - både direkt och indirekt. Vår verksamhet kräver exempelvis transporter och vi förbrukar både energi och andra resurser. Den största möjligheten att påverka har vi indirekt, genom att uppmuntra våra kunder att nyttja Sparbanken Nord och våra tjänster på ett miljöklokt sätt. 

Vad kan våra kunder göra?

Med några enkla medel hjälper du till att minska förbrukningen av jordens resurser: 

 • Använda telefonbanken, internetbanken och appen
 • Använd mobila tjänster som mobilt BankID och Swish
 • Avstå från kontoutdrag via post
 • Betala med bankkortet när du handlar
 • Ansluta autogiro och e-faktura till sina räkningar


Vad gör vi mer för att arbeta hållbart 2018?

 • Vi använder grön el i vår verksamhet
 • Vi klimatkompenserar och köper utsläppsrätter som motsvarar utsläppen för bankens egna bilar
 • Vi minskar vårt resande genom att ha en del av våra möten på distans
 • Via låneavtal med Nordiska Investeringsbanken (NIB) fortsätter vi att bevilja lån till miljöförbättrande samt produktivitetshöjande åtgärder
 • Vi deltar i ett pilotprojekt som ska skapa ett norrbottniskt affärsnätverk för företag med hållbarhet som utgångspunkt i sin affärsutveckling
 • Vi sponsrar Gröna gårdar som gör det möjligt att utveckla sin verksamhet till en mer hållbar
 • Vi har instiftat ett pris för hållbarhetsarbete, Spiran, tillsammans med Science Park Piteå

Man läser dokument

Energilån

Funderar du på att byta uppvärmningssystem i din bostad? För dig som går i dessa tankar har vi ett förslag till förmånlig finansiering: Energilånet. Lånet kan användas till alla typer av energibesparande åtgärder, exempelvis bergvärme, jordvärme eller solenergi.

Sommarlandskap

Fonder för miljön

Välj att spara i någon av bankens miljö- och etikfonder. Banken erbjuder ett tiotal miljö- och etikfonder inom tre olika områden: miljöfonder, fonder där mänskliga rättigheter står i fokus och fonder som inte tillåter placeringar i bolag verksamma inom vapenindustri, tobak, alkohol och spel.

Synpunkter

Vi vill gärna ha synpunkter och förslag på förbättringar kring bankens miljöarbete, tas gärna emot via e-post: 
eva.nordlund@sparbankennord.se

 

Fler miljötips

Vi värnar om miljön!


Vi är med och ser till att elever och lärare i skolår 4 till 6 i vårt verksamhetsområde får ett aktuellt, roligt och inspirerande läromedel att arbeta med.Till natur- och miljöpärmens hemsida

.

Stäng Skriv ut