Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Vem i hela världen kan man lita på?

Nätfiske, sociala bedrägerier, falska lotterivinster och ”fina” erbjudanden när man säljer saker på nätet - sätten att lura sina medmänniskor är många och dagligen kan vi läsa och lyssna på berättelser om drabbade. Det är allt från de som trott sig hjälpa en vän i nöd till de som luras att tro att de själva blivit utsatta för ett bedrägeri som någon som utger sig från att ringa från Polisen eller banken vill minimera skadan av. Gemensamt för de flesta bedragarna är att de spelar på vår känsla av att vilja kunna lita på andra, vår glädje av att ha fått ett oväntat ekonomiskt tillskott eller vår oro att bli utsatta för ett brott. En förtroendeskada som ofta tar längre tid att laga än den rent ekonomiska. Jag vill att vi ska kunna fortsätta kunna lita på varandra och det kan vi, med förberedelser och en sund vaksamhet när någon frågar om uppgifter relaterade till vår ekonomi.

Några råd från oss på banken till dig:

  • Använd uppdaterade säkerhetslösningar, till exempel virusskydd och senaste versionen av en webbläsare.
  • Öppna inte mejl eller bifogade filer som du inte förväntat dig att få, det kan ”smitta” datorn med virus och trojaner, som i värsta fall kan leda till att ditt konto töms av bedragare.
  • Lämna aldrig ut koder eller inloggningsuppgifter till någon via exempelvis mejl, telefon eller sociala medier. Vi på banken ber aldrig dig lämna ut dessa.
  • Blir du uppringd och ombeds logga in eller ge ut koder: Avsluta genast samtalet.

Säkerhet

En man julhandlar online

Banken är för sin verksamhet beroende av omvärldens förtroende. En väsentlig del av detta är våra kunders förtroende för banken och för bankens säkerhetssystem.

För att vi ska kunna upprätthålla förtroendet krävs bland annat att vi visar respekt för kundernas rättmätiga krav på personlig integritet, sekretess och säkerhet. Bankens behandling av uppgifter om kunders förhållanden och affärer skall ske på ett korrekt sätt och under sådana former att ingen obehörig får del av uppgifterna. Banken har på flera områden regler för att kunna leva upp till dessa krav, bland annat behandling av personuppgifter, banksekretess, säkerhet och cookies.

Gemensamt ansvar
När personlig information ska utbytas mellan två parter, t.ex. mellan kund och bank, används ett antal skyddsåtgärder för att informationen inte ska komma i orätta händer, förvanskas eller förstöras. Både vi som bank och du som kund ansvarar för att informationen hanteras på rätt sätt.

På följande sidor beskriver vi hur vi hanterar dina personuppgifter, vad banksekretess innebär, samt att vi skyddar dina uppgifter från obehörig insyn och förändring. Vi beskriver även vad vi som bank gör och vad du som kund kan göra för att upprätthålla skyddet av informationen. Vi lämnar konkreta råd och tips på hur du kan skydda dig mot olika typer av vanliga bedrägerier.


Kontakta oss

Nyhet!

Handla nätet med kort och Mobilt BankID

Lämna aldrig ut dina personliga koder

Är du uppmärksam?

Skulle du kunna bli lurad av en bedragare på nätet?

Stäng Skriv ut