Skip to content

Nya äventyr väntar för Mahdi

Mahdi KNUFF

Nu har ”vår” Mahdi tagit studenten. Vi har skrivit om Mahdi Hedayati flera gånger förut, om hur han flytt från Afghanistan och hamnade i Piteå. Vi har berättat att han fick vara en del av första upplagan av KNUFF-programmet och att han provat på att sommarjobba hos oss. I fredags tog Mahdi studenten, 22 år gammal, från Strömbackaskolan och programmet Industri och montör.

Mahdi Hedayati

När jag ringer upp honom har han precis vaknat efter nattskiftet på Stenwalls.
– Du får ursäkta, Henrik, min röst är alldeles slut efter studenten. Jag har skrikit så mycket!

 

Hur känns det att ha tagit studenten?
– Det känns… åh, jag känner mig fri som en fågel!

 

Mahdi har vid sidan om studierna jobbat extra på Stenwalls och där fortsätter han nu att jobba. Han är en ambitiös man som dessutom hjälpt till som tolk till en familj i Kristianstad.

 

Du flydde från Afghanistan för sex år sedan och med studentmössan i handen kan du känna dig fri att drömma om vad som helst. Vad drömmer du om?
– Jag tänker plugga vidare faktiskt. Först vill jag betala tillbaka mina studieskulder som jag tog för att kunna plugga på gymnasiet. Så jag vill tjäna mer pengar och sen plugga vidare. Vet du, jag vill faktiskt bli brandman! Den tanken har alltid funnits hos mig!

 

Vad ska du göra i sommar annars?
– Jag har inte tänkt mycket på det, men jag vill jobba mer än jag gjorde förra sommaren. Jag har pratat och sagt att jag kan köra 12-timmarspass, det gör ingenting. Jag har satt ett mål för mig själv att jag måste få bort en del av studieskulderna innan jag pluggar vidare. Det känns inte bra att ha skulder.

 

Första gången vi talades vid drömde du om att starta en ungdomsgård i Piteå, eftersom du tyckte att det saknades. Vad har du nu för tanke om boende i framtiden?
– Jag tänker fortfarande på den där ungdomsgården. Men just nu ser jag ingen möjlighet att påbörja och driva en sådan. Jag har faktiskt blivit erbjuden ett jobb i Kristianstad! Det kan hända att jag tackar ja. Familjen som jag hjälper till att tolka för jobbar med industri och har bland annat uppdrag i Norge. När jag berättade vad jag pluggade på Strömbacka så sa de att jag borde söka jobb där i Kristianstad. Jag pratade med företaget och de tyckte att jag skulle söka. I Norge kan man tjäna bra med pengar. Men först ska jag jobba sommaren här i Piteå.