Hoppa till textinnehållet

Donald Nominerade Parkalompolo IK

Med Kundmiljonen vill vi ge våra kunder möjlighet att vara delaktiga och påverka vårt arbete med att göra våra orter och samhällen bra att bo, verka och leva i. Parkalompolo IF - en liten förening i norra Norrbotten som funnits i hela 68 år, är ett bra exempel på detta.

Nu är det din tur Donald!

Donalds motivering

Parkalompolo IK - eller i folkmun Staka Parka - är en av få byafotbollsföreningar som överlevt klubbdöden i Norrbotten. Fotbollslaget har i alla tider varit byns motor och det är kring föreningen som det mesta av byns aktiviteter kretsar. Påskauktion, marknadsförsäljning och givetvis fotbollslagets hemmamatcher på Palovallen då hela byn lever upp.

På senare tid har föreningen även blivit viktig utanför byns gränser. Man har haft ett aktivt integrationsarbete i Kiruna och med öppenhet som metod fått en inströmning av spelare som räddat laget från nedläggning.

Föreningen har också jobbat aktivt på sociala medier. Många utflyttade Tornedalingar följer laget och byn - hembygden känns nära trots att det geografiska avståndet är långt. Men laget har även intresserat övriga Sverige och föreningen är nu en ambassadör för hela Tornedalen.

Allt detta bygger på hårt jobb från föreningens eldsjälar. Ett stöd som Kundmiljonen bidrar till föreningens överlevnad, och vi är många som vill att Starka Parka ska överleva!

Om Parkalompolo IK

Föreningen bildades 1950 och har mot alla odds lyckats behålla sitt fotbollslag i seriespel sedan dess. Fothollslaget har i alla tider varit byns motor och det är kring föreningen som de mesta av byns aktiviteter kretsar.

Inför säsongen 2017 räddades laget av ett stort tillskott på spelare, främst nyanlända och asylsökande. Ett medvetet integrationsarbete bäddade för en stark säsong och laget vann div 5 norra Norrbotten. 2018 spelade laget således i dev 4 och den kortaste matchresan var 29 mil. Totalt reste laget 650 mil under säsongen, och detta skulle inte vara möjligt utan starka ideella insatser och stöd från sponsorer.

De flesta ledare och spelare bor i Kiruna med omnejd och det är också där laget tränar. De flesta hemmamatcherna spelas på Lombia IP i Kiruna, men kring midsommar och under hösten kommer fotbollen till byn. Då spelar nämligen laget i Parkalompolo på Palovallen, Sveriges nordligaste gräsplan i seriespel.

Under senare tid har laget synts en hel del i media, bland annat SVT Sports Sverigeresan, samt genom att föreningens stora eldsjäl Börje Andersson -Junkka tilldelades Sportspegelpriset under Idrottsgalan 2018.

Stort GRATTIS till Donald och Parkalompolo IK!