Hoppa till textinnehållet

Valutaväxling vid kortköp inom EES

Ett par står utomhus och diskuterar ett boende inför visningen

Här kan du jämföra vår avgift för valutaväxling mot Europeiska Centralbankens (ECB) växelkurs vid växling mellan en EES-valuta och svenska kronor när transaktionen görs i ett EES-land (land som ingår i Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet).

När du använder ditt kort för uttag och köp utomlands tar vi ut en avgift kopplad till den valutaväxling som görs, ett valutaväxlingspåslag. Information om aktuellt valutaväxlingspåslag och eventuella andra avgifter

Avgiften som visas i kalkylatorn är det påslag i procent som motsvarar vårt valutaväxlingspåslag jämfört med ECB:s referensväxelkurs. Valutaväxlingspåslaget är inkluderat i det svenska beloppet som belastar ditt konto.

Tänk på att valutaväxlingskursen sätts den dagen då transaktionen behandlas och att det kan vara en annan dag än den du gör transaktionen.

Tips: Jämför kostnaden med den som butiken tar när du erbjuds att betala i svenska kronor utomlands.

För närvarande är det inte möjligt att kontrollera jämförelseavgiften för Visa-kort i kalkylatorn. Kontrollera jämförelseavgiften för Visa-kort här (visa.co.uk)

Frågor och svar

  • Anledningen är en ny EU-förordning om gränsöverskridande betalningar som har till syfte att göra det enklare för dig som kund att jämföra valutaväxlingsavgifter mellan olika företag som erbjuder valutaväxlingstjänster vid kortköp eller kontantuttag som görs i en EES-valuta inom EES.

  • Du kan bland annat jämföra kostnaden med den som butiken tar när du erbjuds att betala i svenska kronor utomlands.

  • Nej, valutaväxlingspåslaget är fortfarande oförändrat. Se prislistan.

  • Den faktiska kursen på ett köp kan du se i internetbanken. Gå in på Kortdetaljer och välj Korttransaktioner. Klicka därefter på Aktuell transaktion så visas växlingskursen för transaktionen.

  • Nej, du kan endast se kostnaden mot de växelkurser som gäller den tidpunkt du är inne och tittar.

  • Du kan inte använda kalkylatorn för det, men du kan alltid kontrollera informationen i internetbanken. Gå in på Kortdetaljer och välj Korttransaktioner. Klicka på Aktuell transaktion så visas växlingskursen för transaktionen.

  • Nej, det som visas är endast jämförelseavgiften för valutaväxling. Det kan tillkomma andra avgifter såsom kontantuttagsavgift. Se prislistan.

  • Ja, det kan bli en skillnad beroende på förändringar i valutakurser vid olika tidpunkter.