Det började som så mycket annat med en tanke och en idé. I en förening som Jutis byaförening, som är i det närmaste rikskändisar för sin drivkraft och entreprenörsanda, så blir idéerna ofta verklighet.

— Som boende i Jutis så är det 4 mil tur och retur till Jäckvik som gäller när en vill träna på gym, säger Anna Håbet, ordförande i Jutis byaförening. Vi ville ändra på det och tänkte att ett utegym mitt i byn vore helt perfekt. Det är en motionsform som passar de allra flesta och kan även fungera som mötesplats för byns invånare och besökare.

Projektet ”Jutis aktiverar sig” startades upp med syftet att möjliggöra för fler sorters träning i byn. Snart var föreningen i gång med ansökan om finansiering med 120 000 kr via Sparbanken Nords samhällsengagemang.

Platsen utanför föreningens byagård mitt i byn var given och när ansökan beviljades av banken startade arbetet med markberedning.

— Pengarna har gått till material och inköp av gymmets olika delar, men allt arbete med beredning, montering och iordningställande har skett med ideella krafter av oss i föreningen, säger Anna Håbet. Vissa partier har vi även byggt själva från grunden.

Föreningen har även köpt in ett löpband som finns tillgängligt för alla inne i byastugan.

Anton Holmlund, kontorschef på Sparbanken Nord menar att föreningens arbete med den nya motions- och mötesplatsen i Jutis kommer hela byn till gagn och har också en positiv inverkan på miljön.

— Vi beviljar detta med en tydlig inriktning mot hållbar utveckling med motiveringen att projektet skapar rörelseglädje, gemenskap och en rik fritid på lika villkor genom hela livet, säger Anton Holmlund. Dessutom kan transporter till och från andra gymanläggningar minska.

Utegymmet invigdes i samband med föreningens bakluckeloppis i slutet av juli, och självklart gick Jutisborna man ur huse. Föreningens ordförande har bara positiva saker att säga om hela processen och om samarbetet med banken.

— Det har varit så roligt att göra detta tillsammans, säger Anna. Det ger sådan energi och glädje när alla i byn kan samlas kring ett projekt. Kontakten med banken har också varit smidig, vi är så tacksamma.

— Nu hoppas vi att så många som möjligt kommer och tränar på vårt gym!

Fakta:
Jutis är en by drygt 4 mil utanför Arjeplog. Här finns ca 15 permanenthushåll med invånare varierande åldrar. Den yngsta är 1 år och den äldsta är en bit över 80 år. Under semestertider fungerar byn som en samlingspunkt och vid exempelvis påsk befinner sig ofta drygt 100 personer i byn. Byn är nog mest känd för sin kalender, som lockat både kända och okända personer att ställa upp på bild. Sedan 2008 har Jutis byaförening producerat och sålt Jutiskalendern, en naturskön fotokalender med klädsamt lättklädda eller nakna människor med anknytning till byn. Pengarna från försäljningen går till byaföreningens verksamhet och till Barncancerfonden. Föreningar har sedan starten skänkt över 200 000 kronor till cancerforskningen.