Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Vårt samhällsengagemang

Lagkamrater skapar magiska möten

Lagkamrat

Under parollen ”Lagkamrat - en investering i livets viktiga skeden” har Piteå IF:s allsvenska damer etablerat ett nytt lagbygge som gett eko i hela landet. Men de starkaste reaktionerna kommer från de små ögonblicken av vänskap, särskilt när spelarna möts av glädjetårar för att stunderna tillsammans betyder så mycket.

Så fungerar Lagkamrat

Grunden i Lagkamrat är en fond, förvaltad av Sparbanken Nord, som finansierar den tillsammans med partners från näringslivet. Medel ur fonden nyttjas för att skapa värdefulla extraresurser till äldre omsorgen samtidigt som det skapar arbetstillfällen för förenings livet. Initiativtagare till projektet är Sparbanken Nord, Piteå IF Dam och Helikopter Brand Design.

Lagkamrat

Lagkamrat

Lagkamrat är i grunden en fond, förvaltad av Sparbanken Nord, som används till att avlöna allsvenska fotbollsdamer som extraresurser inom äldreomsorgen. Personalen får avlastning med allt från promenader och fika till  andra aktiviteter - allt för att sätta guldkant på de äldres vardag.

- Det har fått effekter som vi inte kunde förutse när vi började prata om det här.  Lagkamrat utvecklar jämställdhet, samhälls-ansvar och väver effektivt ihop föreningsliv och näringsliv. Äldreomsorgens status som arbetsgivare ökar och besöken ger energi för boende, personal och anhöriga, säger  Kjell-Åke Nilsson på Sparbanken Nord

Påskpyssel och stunder i solen
Magasin Utsikt besöker Mogårdens äldreboende tillsammans med Piteå IF-spelarna Klara Grahn, Lena Blomkvist, Frida Abrahamsson och Emelie Lövgren. Efter den lyckade uppstarten förra hösten har turen kommit till fyra nya äldreboenden.

- Jag har träffat dem fyra gånger och det är alltid en trevlig avkoppling att ha dem på besök, säger Gösta Bergström, boende på Mogården.

- Vi besöker varje avdelning två gånger i veckan. Vi har också bjudit alla Piteås boenden till en av våra matcher tillsammans med vår partner SunPine, det var mycket lyckat, berättar Emelie Lövgren.

- Jag kommer gärna och tittar i sommar, även om jag inte lär cykla till matchen, säger Gösta som vill se Piteå IF utmana Rosengård om segern i år.

När vi träffas har Lagkamratgänget tjuvstartat påsken på Mogården med ett uppskattat påskpyssel. Maj-Lis Lundberg var en av deltagarna och berättar att de även varit ute på promenader, fikat i vårsolen och byggt en snögubbe.

- Man längtar ju alltid ut och det är toppen att få möjligheten att göra det lite oftare. Sen är det alltid trevligt att träffa och prata med nytt folk, säger hon.

- När vi var ute och fikade kändes det som att du pratade med alla, du var värsta kändisen, säger Klara Grahn och skrattar.

Även Yngve Lundberg, Maj-Lis man sen 61 år, bor på Mogården. Yngve var en av de som passade på att besöka Piteå IF:s match förra sommaren.

- Han är ”piffare” och Emelie är hans favoritspelare. Själv är jag ”storforsare” så jag kommer och tittar om ni spelar nästa match på Heden (anm: Storfors hemmaplan), skrattar Maj-Lis.

Dagen efter besöket på Mogården träffar vi Majken Holmkvist, boende på Öjagården, och hennes dotter Berit Ställ inför fotograferingen i Bergsvikens fotbollshall. Det är ytterligare två nöjda ”kunder” som bara har gott att säga om tjejerna i Lagkamrat.

- Man blir ju glad bara av att se flickorna. Jag tittar ofta på biljard på tv och har alltid velat prova på. Nu har de lovat att det ska bli av, säger Majken förväntansfullt.

Berit har bara positiva erfarenheter av tjejerna och poängterar särskilt initiativförmågan. Det märks tydligt att de är elitidrottare som är målinriktade lagarbetare, alltid positiva och beredda att avlasta personalen.

- Framför allt är de väldigt bra på att fånga upp naturliga intressen hos den enskilda. Att mamma ska få spela biljard är ett bra exempel på det, säger Berit.

- Det är väldigt uppiggande för de boende när de kommer, och de är fantastiska på att ta olika människor på rätt sätt, säger Majken.

En kamratanda som utvecklar människor
Piteå IF-spelarna berättar entusiastiskt hur de utvecklas både som spelare och människor.

- Alla vi möter är positiva och vid ett till-fälle hörde en helt utomstående av sig och berättade att de skulle uppmärksamma Lagkamratfonden i en dödsannons för en anhörig. Det var överraskande samtidigt som det självklart värmde, säger Lena Blomkvist.

Spelarna berättar hur de sportsliga förutsättningarna förändrats i en positiv riktning, både ekonomiskt och genom att själva kunna styra planeringen.

- Vi utvecklas som människor och får mer tid att ta hand om kroppen. Det har gett harmoni och en bra balans mellan arbete och idrott, säger Frida Abrahamsson.
- Det ger utveckling på ett personligt plan som är nyttig att få med sig till arbetslivet vilket i sin tur bidrar till idrottslig utveckling. Personligen gjorde jag min bästa säsong förra året och är övertygad om att det hänger ihop, säger Emelie.

Uppmärksamhet i hela Sverige
För en tid sen gick det ut ett pressmeddelande som fångades upp av TT och Radiosporten vilket gav stor spridning i hela landet. Bud skapet handlade främst om Lagkamrats positiva inverkan på jämställdhetsarbetet och visade att damidrotten i Sverige står för 46 % av utövarna men har tillgång till endast 20 % av sponsorpengarna. En spelare i damallsvenskan – en av världens bästa fotbollsligor - tjänar i genomsnitt 50 000 kronor mindre i månaden än en allsvensk herrspelare.

- Det är långt kvar till damidrotten likställs med herridrotten, många strukturer behöver förändras och under tiden är projekt som Lagkamrat väldigt viktiga, säger Emelie.

Basen på Hemmabanken
Samarbetet med banken har fungerat jättebra från första dagen och tjejerna uttrycker tacksamhet för att de satsat på att bygga plattformen för Lagkamrat.

- Vi lånar ett kontor hos Sparbanken Nord och har en naturlig och löpande kontakt. Det har fungerat hur bra som helst, säger Lena Blomkvist.

Alla spelare är överens om att Lagkamrat har förutsättningar att bli riktigt stort.
- Drömmen är att Lagkamrat sprider sig till fler kommuner och ger ännu fler äldre möjligheten till guldkant på tillvaron, avslutar Emelie Lövgren.

TEXT Andreas Thunholm I FOTO Tomas Bergman

Rösters om Lagkamrat

Magnus Edin, vd SunPine

»För SunPine är det viktigt att ge tillbaka till regionen och samhället och vi är särskilt glada att det är just äldreomsorgen som får ta del av det här. Att det dessutom skapar bra sysselsättning för spelarna i Piteå IF Dam är en positiv bonuseffekt.«

Mats Långström, vd Helikopter Brand Design

»Social sponsring är på stark frammarsch och kopplingen till varumärkesbygge helt rätt i tiden. Företagen söker nya vägar i sin marknadsföring och Lagkamrat lyckas knyta ihop flera samhälls-nyttor på samma gång.«

Kjell-Åke Nilsson, vvd Sparbanken Nord

»Lagkamrat har gett fler fördelar än vi först trodde. Det är ett samhällsansvar som utvecklar jämställd-het, föreningsliv, näringsliv och ger nyckelaktören – äldreomsorgen – höjd status och resurser som är med och gör skillnad.«

Håkan Linneruth, Marknadsansvarig Piteå IF Dam

»Ett stort steg till bättre sysselsättning och försörjning för spelarna. Vi har fått positiv respons från sponsorer och applåderas på elitkonferensen. Vi är glada över att ta ett socialt ansvar och ge tillbaka till kommunen.«

Ewa Karlsson-Sjölander, verksamhetsutvecklare Piteå kommun

»Nyttan finns på så många plan. Boende, anhöriga och personal är jättenöjda. Fotbollstjejerna tillför massor av positiv energi och vi är så glada att äldreomsorgen får ta del av Lagkamrat.«