Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Vårt samhällsengagemang

Vi stöttar Majblomman!

Lila blommor

Majblomman Gällivare

Sparbanken Nord - Framtidsbanken har under många år stöttat Majblommans lokala förening i Gällivare. En förening som finns där för de barn som befinner sig i ekonomisk svårighet.

- Vi är jätteglada att vi blir uppmärksammade. Detta ger oss verkligen ett lyft, säger Lena Nordgren på Majblomman Gällivare.

Majblomman är en anrik förening som i år fyller 110 år. Organisationen tillkom med ändamålet att stötta barn som befinner sig i någon form av ekonomisk svårighet och är idag Sveriges största barnhjälpsorganisation. Föreningen i Gällivare har funnits sedan 1908.

- Det är fantastiskt. Det finns ett minnesmuseum utanför Stenungsund i Göteborg. Där har man kunnat hitta när Gällivare socken ansökte om 500 blommor år 1908. Så ända sedan dess har vi varit med.

De som behöver hjälp söker bidrag av föreningen. Men ibland får också föreningen signaler av samhället ifall det är något barn som behöver hjälp. Den ekonomiska svårigheten kan bero på olika saker som sjukdom, arbetslöshet eller handikapp som gör att man måste ut med mycket pengar som man inte har.

- Det kan vara kläder, utrustning, fritidsutrustning eller cykel som man inte har råd med. Även om man pratar om att skolan ska vara avgiftsfri, så är det inte riktigt dagens sanning. Barn gör utflykter och har friluftsdagar. De barn som varken har skidutrustning eller råd att lösa skidkort hamnar i en svår sits. Och Gällivare är ju en kommun som erbjuder mycket friluftsaktiviteter. Det är tufft för barn som inte får vara med i gemenskapen.

Lena berättar att inför skolavslutningar och andra stora högtider så får föreningen in extra många ansökningar. Då blir nöden extra påtaglig för vissa.

- Ibland får vi till och med in ansökningar om matpengar. Det kan bero på arbetslöshet eller sjukdom. Ofta skriver de varför, men ibland vet man inte. Men det behövs ett verifikat från läkare, lärare, skolsköterska eller dylikt som styrker situationen. Söker man till kläder så köper vi in klädcheckar som vi delar ut, berättar Lena.

Årets blomma började säljas i början av april. Den är designad av 11-åriga Miranda Nilsson från Luleå. För varje 10 kronor försäljning stannar 6 kronor i kommunen och gagnar de som har det tufft just nu. Fyra kronor går till Majblommans riksförbund, varav två går till forskning kring barnsjukdomar/barnsituationer och stipendier till doktorander som forskar kring detta. Resterande två går till inköp av närsta års blommor, reklam och övrig administration.

Läs mer om Majblomman
Följ Majblomman Gällivare på Facebook