Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Vårt samhällsengagemang

Rekord för Nordenskiöldsloppet - världens längsta skidlopp

När detta skrivs är det några dagar kvar till startskottet för världens längsta skidlopp går av stapeln som körs för sjätte gången sedan 2016.

Spåren är dragna och redo, Från Purkijaur till Njavve och tillbaka igen, en sträcka på 220 km. Väderprognosen spår gynnsamma förhållanden, det är rekort i antalet deltagare och Sparbanken Nord är stolt partner.

Det har varit en lång period av förberedelser och nu börjar några högintensiva dagar för alla inblandade och engagerade. Och det är många. Ungefär 500 personer från 30 lokalföreningar ställer upp för att allt ska flyta på så bra som möjligt. Allt från att dra och underhålla 22 mil skidspår till att ikläda sig funktionärsväst och ställa i ordning kontrollstationerna längs sträckan. Den som förmodligen arbetar mest intensivt dessa dagar är Wolfgang Mehl, eldsjälen som såg till att loppet återuppstod i modern tid.

— Ja, det är mycket jobb, jag brukar sova max 2-3 timmar per dygn mellan torsdag och söndag, säger Wolfgang. Men det är det värt, jag vill att historien om Nordenskiöldsloppet ska berättas om och om igen.

Och det är en lång historia som börjar redan 1883 när polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld på sin andra grönlandsexpedition tog hjälp av samerna från Jokkmokksfjällen, ”Paavva Lasse" Nilsson Tuordo och Anders Rassa, för att rekognosera iskontinenten. När de två återvände efter knappt tre dygn visar det sig att de tagit sig hela 460 km på sina skidor. För att bevisa att de talade sanning – eftersom ingen trodde detta var möjligt – anordnade Nordenskiöld det första loppet 1884.

I år är det rekordstort deltagande till arrangörernas stora glädje. Efter två år av världspandemi där loppet blev inställt år 2020 och kördes med begränsat deltagande året därpå. Rekordet lyder 650 anmälda från 23 olika länder, detta trots att världsläget fortfarande är oroligt. För i år finns inga deltagare från Ryssland.

— Kriget i Ukraina är fruktansvärt, säger Wolfgang. Det känns nästan lite konstigt att jobba med idrott när så hemska saker händer samtidigt. Vi har tagit samma beslut som de flesta arrangörer; ryska åkare får inte tävla under rådande omständigheter.

I ett krig är alla förlorare. Wolfgang berättar om den kanske oväntade reaktionen från några av de ryska åkare som redan var anmälda:

— En ville inte ha tillbaka sin startavgift utan bad att vi skulle donera den till en hjälporganisation för krigsdrabbade i Ukraina. En annan skickar bilder då han protesterar mot kriget i Moskva, och en tredje är rysk same, säger han.

"Nordenskiöldsloppet skapar en positiv stämning i hela samhället"


Sparbanken Nords stiftelse i Jokkmokk har alltsedan nystarten 2016 samarbetat med Nordenskiöldsloppet. Via sitt samhällsengagemang ville banken hjälpa till med att sätta Jokkmokk på skidvärldens karta med världens tuffaste lopp. Totalt har banken satsat 775 000 kr sedan starten.

— Formatet, den historiska kopplingen och seriositeten hos arrangören var också bidragande faktorer till att vi kände oss trygga med att vårt bidrag skulle användas på rätt sätt, säger Sara Kristiansson kontorschef på Sparbanken Nord i Jokkmokk.

— Tack vare Nordenskiöldsloppet kommer uppemot 1000 personer till Jokkmokk varje vår för att uppleva våra omgivningar, fortsätter Sara. Det lokala näringslivet gynnas med boenden, mat och annan service till de tävlande och medföljande.

Wolfgang håller med om att en stor gynnsam effekt för hela orten följer med tävlingen. Han berättar att redan veckan efter loppet så är hotellen fullbokade för nästaår, oc hatt näringslivet runt arrangemanget omsätter ca 13-14 miljoner kronor varje år. Det skapar en positiv känsla i hela samhället och de boende i Jokkmokk känner stolthet över att så många vill komma. Bland de tävlande vittnar man om ett fint välkomnande och en "otroligt personlig service".

— Känslorna som åkarna visar när de har klarat denna ultimata utmaning är ett minne för livet, säger Wolfgang. Många tackar oss för "deras livs bästa dag" och jag vet att fler återvänder år efter år och även andra tider på året. Faktiskt vet jag åtminstone en person som valt att flytta hit efter att ha åkt loppet.

— Sparbanken Nord bidrar stort till den lokala utvecklingen, och från arrangörshåll är vi är extra glada över att de mycket väl förstår loppets betydelse för samhället, säger Wolfgang Mehl. Banken har även varit ett stort stöd under sämre tider, och för mig som hela mitt liv jobbat med miljöfrågor och hållbar utveckling är det extra värdefullt att dessa frågor också är viktiga för banken, avslutar Wolfgang.

— Tack vare att våra kunder väljer oss som bank kan vi satsa på utveckling av det samhälle där vi är, säger Sara Kristiansson. Våra kunder gör det ännu bättre att leva. Just här.

Relaterade länkar

Sara Kristiansson och Wolfgang Mehl gläds åt rekorddeltagandet och ser fram emot årets tävling.