Berätta vad du gör på banken!
– Under mina år på banken har jag haft olika roller inom Backoffice, jag har jobbat privatinlåning, aktier & placeringar, lån och bolån. Jag har dessutom varit Kreditkontrolleransvarig, Kreditansvarig och sedan 15 år tillbaka jobbar jag som Certifierad Företagsrådgivare.

Hur har ditt jobb förändrats under din tid hos oss?
– Allt har förändrats! Det har varit en stor teknisk utveckling under de snart 40 år jag jobbat inom Sparbanken. När jag började hade banken just gått ifrån stora klumpiga kassamaskiner till mycket enkel online-uppkoppling i kassan. Där kunde man på sin höjd skriva ut de senaste transaktionerna på kundernas konton. PC eller bildskärmar fanns inte, inte heller Internet. Nästan alla kunder hade checkhäften och Bank- och Postgiro-räkningarna betalades vid besök på bank- eller postkontor.

– Bankkontoren var knökfulla vid löneutbetalningar. Sedan kom kuvertgirobetalningar, Minutenkorten (uttagskort) och uttagsautomat i snabb takt. Nu har de flesta kunderna superkoll på sitt sparande, sina kort, konton, lån och betalningar vart de än befinner sig. Banken har dessutom flyttat till våra mobiltelefoner. Elektroniska tjänster som Swish som ersätter kontanthantering mellan våra kunder.


"Att jobba i Sparbanken Nord är både roligt och intressant. Det är nära till besluten och vi är en lokal bank i Norrbotten där vd och ledningen inte är längre bort än Piteå."

 

Varför ska kunder och arbetstagare välja Sparbanken Nord?
– Vi är en Sparbank och vinsten vi genererar stannar kvar i Norrbotten. Vi har ju inga aktieägare som ska ha sin aktieutdelning så istället delar vi tillbaka en del av vår vinst till verksamheter i bankens verksamhetsområde, där våra kunder lever sitt dagliga liv eller har sin hembygd. I Kiruna stöttar vi många olika saker, bland annat Kiruna Bokfestival och en ungdomssatsning under Kirunafestivalen. Vi stödjer också föreningsliv, verksamheter och projekt som kommer just min hemkommun Kiruna till nytta och därmed även mig som både kund och anställd på banken. Som kund så har vi alla de tjänster du behöver, vart du än befinner dig. Det är en trygghet.

– Att jobba i Sparbanken Nord är både roligt och intressant. Det är nära till besluten och vi är en lokal bank i Norrbotten där vd och ledningen inte är längre bort än Piteå. Jag tycker man känner sig delaktig på ett annat sätt än i ett stort företag. I Kiruna är vi ett bra team som har roligt när vi jobbar!

Vad är ditt bästa tips till dina kunder just nu?
– Mitt tips till våra företagskunder är att se över sin trygghet när det gäller pension- och försäkringsskydd. Vi är duktiga på det och har lokala försäkringsspecialister som finns här i Malmfälten. Ett tips till både företags- och privatkunder är att samla allt hos Sparbanken Nord för då får du bra villkor och enkelt kontroll över din ekonomiska situation. Sen rekommenderar jag att kunderna skaffar Internetbanken, Mobilbanken, bankkort och Swish. Då har du alltid Sparbanken Nord tillgänglig.

"Det är en mycket internationell stad"

 

Vad gör du helst på din fritid?
– Jag tillhör nog de få Kirunabor som inte äger en snöskoter, fiskar eller jagar. Men jag tycker om att vara ute i fjäll och natur med min sambo. Mitt stora intresse är träning på gym där jag minst fem gånger i veckan tränar på Spinning, Grit och Bodypumppass. Jag gillar att träna i grupp för du har en dynamik där som taggar upp din träning. När vädret tillåter även ute med löpning och skidor.

– Sedan fotar jag även mycket, mest via mobilkameran som numera ger riktigt bra bilder men även med en mer avancerad kamera. Det som är roligt med digital fotografi är att du kan ta en massa bilder och välja ut den bästa i efterhand. Sedan kan jag visa bilden via Facebook eller Instagram så får ju fler tillgång till mina bilder. Det där med ”likes” är roligt. Det är viktigt med uppskattning tycker jag. Jag vill visa hur ögonblicksbilder och visa hur jag såg det just då. Det kan till exempel vara en vacker himmel över Kiruna kyrka eller Kirunavaaragruvan.

Avslutningsvis: Vad är det bästa med att bo och verka i Kiruna?
– Allt jag behöver för att leva mitt liv finns är. Ja, kanske inte just de varma sommarnätterna då men det fixar man under semestern då vi alla Kiruna bor åker söderut. Kiruna är en unik stad. Antingen älskar man den eller så vill man bara inte vara här. Den ligger mitt ute i vildmarken, lite isolerat med 12 mil till närmaste större samhälle.

– Du kan uppleva den kompakta tystnaden bara någon mil bort från Kiruna, eller sitta på Sveriges högsta berg Kebnekaise och se en tiondel av Sverige. Du kan åka utför i Abisko, Björkliden och Riksgränsen, eller bara vandra i fjällen. Ändå är vi inte isolerade. Resten av världen är så nära. Du är till exempel i Stockholm på 1,5 timmar eller i London på 3,5 timmar. Åker vi norrut kommer vi till Atlanten och vackra Lofoten 3,5 timmar bort. Det är en mycket internationell stad med rymdverksamhet, gruvindustri och turistnäring. Gå runt på stadens gator en decemberdag och du möter turister från hela världen som ofta är på besök till Icehotel.