Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Vårt samhällsengagemang

IFK Arvidsjaur - klubben där engagemang och samarbete är en självklarhet

klas eriksson och husse fathel

Det här är inte en artikel om fotboll. Vilket lag som toppar serien, har bästa bortastatistiken eller vem som leder skytteligorna. Det är en berättelse om stolthet, medmänsklighet och samarbete. Om jämställdhet som grundinställning och ett engagemang som sträcker sig längre än gräsplanen på IP. Den här texten ska handla om IFK Arvidsjaur Fotboll.

Vi träffar Klas Eriksson, som trots sin avsaknad av ”den rätta dialekten” är en av de personer som starkast symboliserar klubben. Med tjugo år bakom sig både som spelare, ledare och nu ordförande, har han stor del i den utveckling som skett i föreningen. Klas är uppvuxen på Lidingö och har alltid spelat fotboll, så det var naturligt att söka upp ortens fotbollslag när han kom till Arvidsjaur. Anledningen till flytten är en klassiker, och vi kan säga att det blev kärlek även till platsen och till IFK Arvidsjaur.

Vi träffar också Husse Fathel, som hittade hem med stor hjälp av samhörigheten i klubben, och sedan länge ”betalar tillbaka” genom att själv engagera sig som tränare och ledare. Han har numera även domaransvaret i klubben vilket innebär att han agerar fadder till domare, rekryterar och anordnar möten och utbildningar.

Men vi börjar i den flyktingström som för drygt tio år sen gav nya invånare till orten. Unga killar där fotbollen blev ett naturligt universalspråk, som på många andra platser. Kanske kommer sig integrationen mer naturligt på en mindre ort som Arvidsjaur med en enda fotbollsklubb, kanske inte. Här gav det i alla fall positiva effekter som fortfarande märks.

Integrationsarbete som fortfarande ger positiva effekter

I samarbete med kommunen bedrev klubben uppsökande verksamhet och bjöd in de nyanlända till fotbollsträningen. Klas Eriksson menar att det är många delar som ska fungera för att ett integrationsarbete ska lyckas, och att man i klubben tidigt försökte ha ett helhetsperspektiv. Bland annat så bedrevs läxhjälp i klubblokalen före och efter träning, och vissa eldsjälar ställde även upp och övningskörde med killarna.

- De positiva effekterna av mångfald kan man prata länge om, säger Klas. De här killarna bidrog och bidrar fortfarande med så mycket till vårt samhälle och gav oss nya och annorlunda perspektiv. De införde också en helt ny – och roligare – fotboll i Arvidsjaur.

- Bland de som fortfarande är kvar i Arvidsjaur är det flera som finns kvar i klubben; som aktiva eller som ledare. Några har flyttat vidare, för utbildning, för att arbetet krävt eller för att satsa vidare på sin fotboll.

Husse heter egentligen Hussein och är en av de som kom till Arvidsjaur 2012. Som tolvåring med tungt bagage och en något stökig tillvaro landade han i en familj drygt 3 mil utanför samhället.

— Hä va nytt! svarar han på klingande arvidsjaursmål som svar på frågan hur det kändes att komma så långt norrut. Mörkret, kylan och avstånden var jag inte riktigt van vid, men jag kände mig trygg direkt, säger Husse.

Kanske lite diplomatiskt svar, kan en tänka, om våra vintrars mörker och kyla, men snart står det klart att det här är en kille som ser möjligheter. En kille vars minnen är färgade av den tacksamhet och ödmjukhet som många av oss - vi som tar mycket för givet - kanske inte riktigt förstår. När Husse pratar om Arvidsjaur och om fotbollsklubben är det med glädje och en självklar inställning att bidra med det han kan. Han berättar att han tidigt förstod att ingenting sker av en slump eller helt automatiskt – det finns alltid ett engagemang bakom. Eldsjälar och människor som vill bidra. Att Husse skulle besöka fotbollsklubben när inbjudan kom var givet.

— Jag kom in i laget direkt, var målvakt större delen av tiden, och sex år senare var jag också tränare för A-laget, skrattar Husse. Det var då vi tog oss upp i division 4, minns han.

Efter skolan blev det paus från fotbollen och militärtjänstgöring i Boden som eldledningsgruppchef och Husse flyttade även till kusten under en tid. Längtan till Arvidsjaur och fotbollen blev för stor och snart var han tillbaka igen. Att bidra och hjälpa andra är en självklarhet. Det gäller även arbetet som elevassistent på skolan i kommunen.

— Jag hjälper till där jag behövs, säger Husse, och berättar att ibland stöttar han även upp på fritids i anslutning till skolan.

Bra ledarutbildning med stöd av Sparbanken Nord

Samarbetet med Sparbanken Nord har funnits i flera år. Integrationsprojektet som pågick i tre år, domar- och ledarutbildningar, sponsring av skylt och kläder samt fotbollsmål till de yngre är några av de insatser som gjorts genom åren.

— IFK Arvidsjaur är verkligen en fantastiskt fin förening. De arbetar med frågor som jämställdhet och mångfald på ett föredömligt sätt, och klubben betyder mycket för samhället, säger Ann-Louise Högberg kontorschef Sparbanken Nord i Arvidsjaur.

Fotbollsklubbens motto ”Så många som möjligt så länge som möjligt” handlar om att få tidigare aktiva att stanna kvar som ledare. Med pengarna från Sparbanken Nord har föreningen kunnat satsa på bra ledarutbildning för de som vill kliva vidare, vilket har varit uppskattat.

IFK Arvidsjaur bestod länge av två olika föreningar, en för damer och en för herrar. För drygt två år sen slogs de ihop till en förening.

- Det var både av praktiska skäl men det har också ett stort symbolvärde, säger Klas Eriksson. Varför ska vi arbeta i två olika spår när vi kan samarbeta?

Sammanslagningen med en och samma styrelse kräver mindre engagemang av ideella, och lagen konkurrerar inte heller om sponsorer. Jämställdhet är en självklarhet hos klubben, både när det gäller ekonomi och andra beslut är genusperspektivet med.

- Vi har mycket samarbete lagen emellan och vi får signaler från skolan att det gett effekter, nu spelar tjejer och killar tillsammans på rasterna, säger Klas.

Nu ligger snön på idrottsplatsen i Arvidsjaur och bollarna har sin vintervila i förråden. Inne i klubbhuset är det fortfarande aktivitet. Styrelsearbete och planering av utbildning för nya ledare och domare. Till våren kommer barn och ungdomar som längtat, och nya små tjejer och killar som vill börja spela fotboll.

Det här var inte en berättelse om fotboll, men det är kanske där det hela börjar ändå. Kärleken till en sport som ger så mycket mer.

 

Fakta IFK Arvidsjaur
Ca 200 aktiva medlemmar, ca 45 ledare
Herrlag div 4
Damlag div 4
Ungdomslag i olika åldrar samt ett veteranlag.
Styrelsen består av hälften kvinnor och hälften män.

Sociala medier och hemsida:
FB: IFK Arvidsjaur FK
Insta: ifkarvidsjaur_fk
Hemsida: www.laget.se/ifkarvidsjaur