Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Vårt samhällsengagemang

Sparbanken Nords kulturpris

Draperi med texten Vem blir årets Kulturpristagare?

Varje år delar Sparbanken Nord ut pris till person eller personer som gör eller gjort särskilt värdefulla insatser för vår regions kulturliv.

Snart dags för 2024 års kulturpris!

Nomineringsperioden är över. Nu återstår arbetet där Framtidsutskottet utser mottagare av Sparbanken Nords kulturpris 2024. Priset offentliggörs i samband med bankstämman i april.

Kulturpristagare 2023

Karin Smirnoff utses till mottagare av Sparbanken Nords Kulturpris 2023 med motiveringen:

”Årets kulturpristagare har ett direkt och unikt berättarspråk med vilket hon belyser vår samtid utan att linda in. I sitt författarskap beskriver hon vår del av världen och människorna här på ett rättframt sätt; med mörker och ljus, kyla och värme. Som livet; utan krusiduller men alltid på den lilla människans sida. Hon skapar både igenkänning och väcker tankar med sitt sätt att beskriva platsen som vi kallar här. Och när Blomkvist tar tåget upp till Älvsbyn och Lisbeth dansar loss till en duo från Gällivare – då känner vi oss lite extra stolta.”


Stort GRATTIS Karin!

Kulturpristagare 2022

Johan Airijoki utses till mottagare av Sparbanken Nords Kulturpris 2022 med motiveringen:

 Årets kulturpristagare har under många år skapat musik med personlig stil som både sticker ut och berör. Med sin vackra glesbygdspoesi och krängande popinfluerade bluesrock har pristagaren fått en given plats på den svenska musikscenen. Genom sin egen beskrivning av livet som gruvarbetare och musiker samt den tydliga kopplingen till Malmfälten bidrar Johan Airijoki till att skapa stolthet för platsen och är en förebild för kommande generation musiker.”

Stort GRATTIS Johan!

Läs pressmeddelandet här

Kulturpristagare 2021

Charlotte Lindmark utses till mottagare av Sparbanken Nords Kulturpris 2021 med motiveringen:

Genom en lång och gedigen teaterbana har 2021 års kulturpristagare rört och berört publiken i allt ifrån institutionsteatrar, tunga industriledningarnas arenor till små lokala byaföreningar. I egenproducerade föreställningar har hon både roat och utmanat oss i tankeväckande underhållning. Med allvar och humor har Charlotte Lindmark under lång tid genomfört en värdefull kulturgärning, och gjort det ännu bättre att leva. Just här.”

Stort GRATTIS Charlotte!

Läs pressmeddelandet här