Piteå var vid den tidpunkten sätet för länsstyrelsen i Norrbotten. Penningtillgången var mycket god i bygden men arbetarnas förtjänster användes i större utsträckning till s k överflödsvaror och mindre till förbättringar av jordbruket.

Sparbanken ville nu ge arbetarna en möjlighet att spara en slant för sämre tider. Första dagen strömmade både insättare och riksdalrar in och när dagen var slut hade totalt 131 insättare besökt banken och satt in 828 Rdr och 8 sk B:co. Insättarna representerades i huvudsak av drängar, pigor och lärgossar. Flytt av residenset till Luleå påkallade ett namnbyte och Norrbottens läns sparbank blev Piteå sparbank 1876.

Fyra sparbanker och tio jordbrukskassor

I mitten på 1970-talet fusionerade Piteå sparbank med Älvsby sparbank och Arvidsjaur sparbank och Pitedalens Sparbank bildades. 1998 utökades verksamheten genom förvärv av Föreningsbanken i Piteå, Norrfjärden, Roknäs, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog. Dessa representerade 8 Jordbrukskassor. Även i Glommersträsk fanns en Jordbrukskassa.

År 2000 fusionerade banken med Nova Sparbank vilket utvidgade verksamhetsområdet rejält. Året därpå bildades Sparbanken Nord och banken köpte FöreningsSparbankens Jokkmokksverksamhet, tidigare Föreningsbanken och ursprungligen Jordbrukskasseförening. 2002 förvärvades FöreningsSparbankens kontor i Gällivare och Malmberget. 2009 köptes Swedbanks kontor i Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå. Vi finns nu representerade med elva kontor fördelade i tio av länets kommuner.