Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Fem steg till en lyckad husaffär
Att köpa fastighet är ofta din största investering. I de flesta fall är det också den mest ekonomiskt lönsamma affären du gör. Christofer Lilja från Sparbanken Nord ger här sina tips på hur du gör det bästa av din husaffär.
-
Planera din ekonomi
Låter det tråkigt? Inte då, det förbättrar dina chanser att köpa det hus eller sommarställe du vill. Bäst går det i regel för spekulanter som är ute i riktigt god tid. De som redan nu vet ungefär vilken typ av fastighet de vill köpa på sikt och undrar; vad behöver jag/vi göra nu och framåt? Tillsammans med din rådgivare kan du komma fram till en rimlig ekonomisk plan som ökar chanserna att förverkliga din dröm. Det finns även många bra boendekalkyler som kan hjälpa dig planera.
-
Lånelöftet
Här gäller det också att var ute i god tid med sin ansökan, och alltid före eventuell visning. När budgivningen väl startar kan det gå snabbt. Du kan i de flesta fall göra din ansökan helt digitalt. Din rådgivare kan därefter hjälpa dig att se vilket utrymme du har i din ekonomi och hur mycket du kan låna. Här kan du vara lite smart och börja leva som om du redan äger ett hus; lägg av några extra tusenlappar i månaden för att känna på hur det är. Ganska snabbt har du början till en buffert, eller varför inte kostnaden för lagfart och pantbrev?
-
Kontantinsatsen då?
Hur mycket som behövs till kontantinsats är kanske den vanligaste frågan vi får. Du får låna med din bostad som säkerhet upp till 85% av bostadens marknadsvärde, resten ska finansieras genom egen insats. Som förstagångsköpare eller för yngre personer kanske det inte är helt enkelt, så om utrymme finns i din budget kan det vara möjligt att finansiera din fastighetsaffär fullt ut. Det vill säga att du även lånar till hela eller delar av den s.k. egna insatsen.
-
Helheten och din trygghet
Det är mycket nu. Risken finns att det allra viktigaste prioriteras ned eller glöms bort. Som din rådgivare ser vi till att ta ett helhetsgrepp där vi även ser över tryggheten och tänker på framtiden. Om ni är två som köper fastigheten; har ni de försäkringar som gör att en av er kan bo kvar om något skulle hända? Hur ser juridiken ut, behöver ni skriva testamente eller andra avtal? Ser ni framtida renoveringsbehov som behöver planeras? Det här är några av frågorna vi som rådgivare på Sparbanken Nord kommer att ställa för att skapa en helhetsbild av er ekonomiska situation, både på kort och på lång sikt.
-
Vill du att dina pengar ska göra nytta?
Räntan och kostnader är viktiga aspekter att ta hänsyn till när du planerar din husaffär, men är det allt? Hur banken eller låneinstitutet jobbar med frågor som är värdefulla för dig och för det samhälle där du bor, är minst lika viktigt.
— Glöm inte bort att med ditt bolån och sparande kan du påverka på ett större plan, säger Christofer Lilja. Det är skillnad för det lokala samhället om bankens vinster går till storägare eller om de istället återinvesteras i projekt och föreningar i närheten, som det gör via en sparbank. Kanske kan det vara avgörande för ditt val av samarbetspartner?
Fem steg till en lyckad husaffär
Boka rådgivning så hjälper vid dig.