Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Vårt samhällsengagemang

5 varnings­klockor för att inte leva över sina tillgångar

Att leva över sina tillgångar kan ställa till stora problem i vardagen. Men vilka är varningssignalerna längs vägen innan privatekonomin helt gått över styr? Vad ska man se upp med?

Buying a vase at a second hand store

Många har svårt att få pengarna att räcka till och det syns inte minst hos Kronofogden som rapporterar att de har fått in fler krav och betydligt högre skuldbelopp jämfört med tidigare år.* Vi tipsar på vad du kan göra för att undvika att leva över dina tillgångar?

  1. Spendera inte pengar du inte har

    Detta är en grundregel för att inte hamna i privatekonomiska svårigheter. Det finns helt enkelt inga gratispengar. Att övertrassera ett konto eller ta ett sms-lån, betyder bara höga kostnader i slutänden, som ytterligare förvärrar din situation.

  2. Underhåll inte en livsstil som inte matchar dina inkomster

    Om dina inkomster inte klarar av dina konsumtionsvanor är du ute på hal is. Den bistra verkligheten är att pengar in måste matcha pengar ut, och att du behöver räkna av det mest basala först så som hyra, mat, och andra livsnödvändiga saker. Att göra en budget är ett bra sätt att få koll på sin privatekonomi.

  3. Det-löser-sig-inställning till skulder

    Obetalda fakturor och skulder blir lätt en dyr historia, som ytterligare förvärrar din situation. Går det riktigt illa får du en betalningsanmärkning, som kan göra vardagen väldigt komplicerad. Du behöver helt enkelt ha koll på dina räkningar och fakturor. Skapa ett system för såväl fysiska pappersräkningar som elektroniska fakturor så att inget faller mellan stolarna.

  4. Spekulera inte för att vinna tillbaka pengar du förlorat

    Att försöka vinna tillbaka pengar du förlorat, eller snabbt behöver få tillgång till, genom Casino-spel, nätpoker, hästar eller vad helst annat, är aldrig en bra idé. Du riskerar bara att försätta dig i en ännu svårare situation med ökade skulder som följd.

  5. Ta tjuren vid hornen – våga prata om problemet!

    Är du förälder eller partner till en person med ohållbara konsumtions- eller spelvanor. Du hjälper ingen genom att sticka till extra pengar för att främja ett icke-hållbart konsumtionsbeteende. Våga ta upp problemet och be om hjälp eller börja spåna på en plan för att hitta nya strategier.

Om du eller någon i din närhet har hamnat i ekonomiska svårigheter:

  • Många kommuner, och storstadsområden, erbjuder budget- och skuldrådgivare som ger råd och stöd för att få ordning på din ekonomi.

  • Konsumentverket arbetar med att hjälpa konsumenter att få ekonomin att gå ihop. På deras webbplats kan du testa att göra en egen budget.

  • Hjälp med skuldsanering går att få hos Kronofogden

Vilka utgifter har du?

Med Utgiftskollen håller du enkelt koll på utgifterna och får en bra kontoöversikt. Aktivera funktionen i vår app och kom igång.

Andra läste också

  • Det här händer om du inte betalar räkningen i tid

    Att få en betalningsanmärkning kan skapa stora problem. Men vad är egentligen stegen från en obetald räkning till en betalningsanmärkning? Vi benar ut.

    När du inte betalt räkningen i tid - detta händer
  • Budget för en bättre koll på din ekonomi

    Med en budget kan du få bättre kontroll på dina utgifter och din ekonomi. Madelén Falkenhäll är Swedbanks hållbarhetsekonom och vet allt om hur man gör en bra budget.

    Budget för en bättre koll på din ekonomi