Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Vårt samhällsengagemang

Byta fonder

Du kan när som helst utan kostnad byta fonder. Ett fondbyte räknas som en försäljning och ett köp och kan leda till en kapitalvinst eller kapitalförlust. 

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad och informationsbroschyr finns i Fondlistan.

Så byter du fonder

  1. Logga in på ditt fondsparande i internetbanken eller appen

    Du har ett konto som fonderna ligger på. Antingen är det ett investeringssparkonto (ISK),  ett fondkonto* eller en kapitalförsäkring. Tryck på sparaöversikten så ser du alla dina innehav.

    * Fonder och andra värdepapper (på ISK, fondkonto och depå) omfattas av det statliga investerarskyddet. Kontanta medel på ISK och depå omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

  2. Välj vilken fond du vill byta ut

    När du klickar på fonden finns det tre knappar - Köp, Sälj och Byt. Klicka på Byt.

  3. Välj hur mycket du vill sälja

    Nu får du välja om du vill byta bort ett visst belopp, ett visst antal andelar, procent av fondinnehavet eller om du vill byta ut hela innehavet i fonden. Här väljer du också vilken fond du vill byta till. När du har godkänt och signerat är ditt fondbyte registrerat.

  4. Har du ett månadssparande till fonden?

    Om du har ett månadssparande till fonden du byter bort som du vill avsluta kan du göra det genom att gå in på ditt månadssparande, klicka på den fond du ska sluta spara i och sedan på "Sluta månadsspara".

  5. Glöm inte skatten

    När du byter fonder realiseras en vinst eller en förlust som ska tas upp i deklarationen om du sparar på fondkonto. Du kommer att få en kontrolluppgift i god tid till din deklaration. Med ett fondkonto betalar du 30 procent skatt på vinsten vid försäljning (förtrycks i deklarationen och kan kvittas mot kapitalförluster). För ISK och Kapitalförsäkring betalar du en låg, årlig schablonskatt i stället för att betala skatt när fonderna säljs med vinst.

    Skatt på fonder

Vad blir priset när du byter fonder?

Eftersom kursen sätts en gång per dag efter den så kallade bryttiden så vet du inte exakt vad priset kommer att bli när du byter fonder. Om du byter mellan fonder från Swedbank Robur före fondens bryttid får du oftast den dagens kurs, för andra fondbolag blir det normalt nästa dags kurs.

Bryttider och likviddagar

Bryttid

En fonds bryttid är den tid när du senast måste lägga din order för att få den fondkurs som beräknas närmast efter bryttiden. Om ordern kommer in efter bryttiden flyttas din order till nästa bankdags bryttid.

Likviddag

Likviddagen är den dag som pengarna dras från ditt konto vid ett fondköp eller när du får in pengar på kontot efter en försäljning. Antalet dagar bestäms av respektive fondbolag och framgår av fondens handelsinfo.

Vad är en affärsdag?

Affärsdagen är den dag som försäljningen av dina fondandelar genomförs. Det är just den dagens fondkurs som blir ditt försäljningspris.

Så sätts kursen på fonder

Fondkursen, alltså priset på fonden, sätts en gång per dag. Den påverkas av kursen på de värdepapper fonden innehåller, fondens avgifter och eventuella valutakursförändringar.

Hur lång tid tar fondbytet?

Byta fonder från Swedbank Robur

Ett byte mellan fonder från Swedbank Robur genomförs vanligtvis inom en till två dagar. Swedbank Robur är vårt eget fondbolag och därför är administrationen enklare vilket bidrar till den snabba handeln.

Flöde som visar bytesprocessen vid fondbyte av roburfonder

Byta fonder från andra fondbolag

För fonder från andra fondbolag tar processen lite längre tid. Nedan bild gäller för fonder med normalt handelsflöde. Antal affärsdagar, likviddagar, bryttid och kurssättningsdag kan skilja sig åt mellan olika fonder.

Flöde som visar processen vid fondbyte av externa fonder

Mer information