Hoppa till textinnehållet

Skillnaden Mobilt SäkerhetsID och Mobilt BankID?

 • Om ditt barn är under 18 år kan du tillsammans med barnet skaffa ett Mobilt SäkerhetsID. Det används i samma app som Mobilt BankID. Om barnet bara ska använda bankens tjänster och Swish räcker det.
 • Om ditt barn behöver logga in på andra tjänster, till exempel Trafikverket, 1177, Försäkringskassan eller Skatteverket behövs Mobilt BankID.
 • Om ditt barn är över 12 år kan du och ditt barn enkelt uppgradera ett Mobilt SäkerhetsID till ett Mobilt BankID i appen

Kom igång med appen och internetbanken

När BankID säkerhetsapp är installerat är det dags att skaffa appen och internetbanken för unga. Det gör det enklare för kunder under 18 år att hålla koll på sina pengar.

Mobilt BankID är en värdehandling

Det är viktigt att komma ihåg att Mobilt SäkerhetsID och Mobilt BankID är en personlig värdehandling, precis som ditt pass och ditt körkort. Det är en e-legitimation och ska alltid behandlas på ett säkert sätt, lämna aldrig ut dina uppgifter till någon.

 

BankID barn och ungdom - vanliga frågor och svar

 • Ja, det är möjligt. Det går även att beställa till en annan enhet än den beställningen sker från. 

 • Nej, för att kunna beställa ett Mobilt SäkerhetsID eller ett Mobilt BankID till en minderårig måste denne vara kund. 

   

  Om barnet eller du som vårdnadshavare inte är kund i banken behöver ni besöka ett bankkontor för att skaffa antingen ett Mobilt SäkerhetsID eller ett Mobilt BankID.

 • Både barnet och du som vårdnadshavare kan spärra.

   

  Barnet kan göra det via sin BankID-app via inställningar och klicka på Ta bort.

   

  Du som vårdnadshavare kan spärra ditt barns Mobilt SäkerhetsID och/eller Mobilt BankID via Sparbanken Privat-appen. Du loggar in i appen för privatpersoner och klicka på menyvalet "Övriga tjänster" sedan "Hantera barns tjänster" där du kan spärra.

 • Både Mobilt SäkerhetsID och Mobilt BankID är kostnadsfritt. Kostnad för internetåtkomst från operatör kan tillkomma.

 • Både Mobilt SäkerhetsID och Mobilt BankID fungerar för mobiltelefoner och surfplattor baserade på Android och Apples iOS (iPhone och iPad). Efter juni 2021 behöver man av säkerhetsskäl ha operativsystemet Android 6 eller senare samt iOS 12 eller senare för att det ska fungera.

Villkor